Комунальний заклад «Спеціалізований Центр медико-соціальної реабілітації дітей» Дніпропетровської обласної ради» є лікувально-профілактичним закладом охорони здоров´я.
Суб - Нед: Вихыдний
(067) 628-07-98
info@example.com

Задати питання



    Title Image

    Харчування дітей

    Діти — наше майбутнє! Від здоров’я наших дітей сьогодні залежить здоров’я усієї нації в майбутньому. А здоров’я дітей не в останню чергу залежить від їх харчування. Діти дуже енергійні, тому і обмін речовин у них прискорений. Щоб покривати їх енергетичні витрати, необхідна калорійна їжа . Отримане дитиною харчування має не тільки покривати потрачену нею енергію, а й забезпечувати матеріал, необхідний для росту і розвитку організму. Наш заклад забезпечує належне харчування дітей та забезпечує збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку, із дотриманням натурального набору продуктів, визначених МОЗ спільно з МОН за погодженням з Мінфіном. Вимоги до організації харчування дітей у закладі визначені у Державних санітарних нормах та правилах, відповідно до Наказу МОЗ №931 від 29.10.2013 р. Постачальники продуктів харчування, з якими ми співпрацюємо, відповідають за якість та безпечність продуктів та сировини, яку постачають у заклад.

    Будь-яка їжа, яка запропонована дітям, є безпечною, корисною та приготовленою в закладі з дотриманням вимог чинного законодавства

    Натисніть на малюнок, щоб завантажити pdf-файл

    Наш медичний персонал одночасно з керівництвом закладу здійснює постійний контроль за організацією харчування, у тому числі за умовами і строками зберігання продуктів харчування та їх реалізації, технологією приготування страв, дотримуванням норм харчування. Приготування страв для дітей здійснюється на підставі технологічних карт, де вказана рецептура страв, технологія приготування, температура подачі страви, вимоги до якості готового блюда, харчова та енергетична цінність, вміст мінеральних речовин і вітамінів.

    Центр має власний харчоблок, що складаються з виробничих приміщень для переробки овочевої, м’ясної, рибної та іншої продукції. Всі відділення харчоблоку оснащені необхідним технологічним і холодильним обладнанням, яке постійно оновлюється, так ми вже обновили холодильне обладнання, овочерізку, нові печі, засоби вимірювання тощо.

    В нашому Центрі організовано п’ятиразове харчування (сніданок, обід, полуденок, вечеря, друга вечеря), розроблено і затверджено десятиденне меню з урахуванням харчової цінності і калорійності, яке забезпечує дітей життєво-необхідними вітамінами і мікроелементами, в тому числі незамінними, а так само вітамінами і мікроелементами. Також проводиться індивідуалізація харчування (заміна страв дітям з алергічними захворюваннями).

    Сбалансоване якісне харчування

    В цілому за день дитина отримує в закладі не менше 80% фізіологічної норми поживних речовин. Всі харчові речовини збалансовані між собою стосовно до потреб організму, тобто представлені в певних співвідношеннях.

    В цілому за день дитина отримує в закладі не менше 80% фізіологічної норми поживних речовин. Всі харчові речовини збалансовані між собою стосовно до потреб організму, тобто представлені в певних співвідношеннях. Основний принцип харчування в нашому Центрі – максимальна різноманітність раціону, широко використовується в харчуванні дітей овочі, свіжі фрукти соки і вітамінізовані напої, а також включається в раціон харчування дітей м’ясо, риба, птиця, молоко, кисломолочні продукти. Раціональне харчування в закладі передбачає складання примірного двотижневого меню, яке розроблено на зимово-весняний та літньо-осінній період року з урахуванням забезпечення сезонними продуктами, свіжими овочами, ягодами, фруктами чи сухофруктами та соками. Меню-розкладка розробляється відповідно до затверджених керівником картотеки страв. Лікарі та медична сестра з дієтичного харчування контролюють додержання санітарно-протиепідемічного режиму на харчоблоці, виконання меню, якість (брокераж готової продукції), дотримання технології приготування та дотримання правил особистої гігієни персоналом.

    Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів, дієтсестрою ведеться журнал обліку виконання норм харчування, кожні десять днів проводиться аналіз якості харчування, а за необхідності його корекцію.

    Крім організації дитячого харчування, велика увага приділяється і формуванню у дітей культури харчування. Адже важливо не тільки нагодувати дитину, а й виховати у нього шанобливе ставлення до їжі. Правильна сервіровка столу підвищує апетит і створює доброзичливий настрій. Уміння вести себе за столом, користуватися столовими приборами і серветками розвиває впевненість у собі.

    Плата за харчування дітей не здійснюється, а також організоване одноразове безоплатне харчування матерів, або інших членів сім’ї при стаціонарному лікуванні дітей в Центрі, які за станом здоров’я потребують материнського догляду віком до 14 років.